Marine basis

Op 8,5 km van de appartementen van Bubi Blou bevindt zich de Marine basis. Altijd leuk om eens een kijkje te nemen en de prachtige marine schepen te bewonderen. Ook is het leuk te combineren als u Willemstad wilt bezoeken. En dus ook mooi om langs te gaan als u een uitje naar het Westpunt maakt.

Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn zelfstandige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn bijzondere Nederlandse gemeenten.

Samen vormen zij dus het Caribische gedeelte van het Koninkrijk der Nederlanden. Defensie is dus voor militaire taken en enkele politietaken altijd aanwezig in het Caribisch gebied.

Marinebasis Parera

Centraal op Curaçao ligt Marinebasis Parera. Hier verblijft de staf van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied. Ook bieden ze huisvesting aan:

  • De landmacht. Zij is dus in eerste instantie in het Caribisch gebied voor een trainingsprogramma. Als het nodig is geven zij daar ook hulp aan de bevolking. Bijvoorbeeld na een orkaanpassage of handhaven van de openbare orde. Ze worden dus ook ingezet voor andere taken. En niet alleen voor drugs bestrijding.
  • De bootgroep Curaçao. Deze groep wordt voornamelijk ingezet om allerlei operaties en oefeningen te ondersteunen. Daarnaast kan zij ook strand verkenningen en rivier operaties uitvoeren.
  • Het Kustwacht steunpunt Curaçao.
  • Het Redding Centrum van de Kustwacht Caribisch Gebied.

Op de basis zijn werkplaatsen waar al het varend en rollend materieel wordt onderhouden. Ook het Operatiecentrum van de marine ligt dus op de Marinebasis. Dit centrum stuurt vandaar alle drugsoperaties in het gebied aan.

Militaire taken Caribisch gebied

Ruim 500 medewerkers van defensie houden zich in het gebied bezig met:

  • Grensverdediging van het Koninkrijk der Nederlanden.
  • Ondersteuning van burgerlijke doeleinden.
  • Handhaving van de internationale rechtsorde bij bijvoorbeeld, internationale drugshandel. Door de ligging van de eilanden is het Caribisch gebied dus gevoelig voor drugshandel over zee. De marine maakt deel uit van een internationale drugsbestrijding organisatie.
  • De militaire eenheden van de marine leveren hulp of handhaven de openbare orde na rampen of ongevallen, of wanneer een orkaan is gepasseerd. Dus elk jaar van 1 juni tot 1 december is de marine aanwezig voor deze taak.
  • De marine ondersteunt de Kustwacht bij toezicht op illegale visserij en milieu overtredingen. Ze helpt ook bij het uitvoeren van zoekactie of een reddingsacties in de Caribische zee.
  • Het is dus zeker de moeite waard om er een leuke dag van te maken en de basis eens van dichtbij te bekijken.